Boek: Visserstruien

Breiboek: Visserstruien uit 40 Nederlandse vissersplaatsen
auteur: Stella Ruhe 
uitgeverij: Forte
ISBN: 9789058772718 
Omvang: 176 blz.
Uitvoering: gebonden

Visserstruien zelf breien: 60 visserstruien uit 40 vissersplaatsen aan de Nederlandse kust
 
 

Meer details

€ 21,21

Aanbieding Aanbieding

€ 24,95

-15%

€ 21,21 per boek

Met dit artikel kunt u tot 4 spaarpunten verzamelen. U winkelwagen telt op tot 4 spaarpunten om te zetten in een waardebon van € 0,40.

Tussen circa 1875 en 1950 droegen Nederlandse vissers truien met patronen van rechte en averechte steken en soms kabels. De truien waren dichtgebreid van wol in blauw, naturel, grijsen zwart. De vrouwen uit de vissersplaatsen gebruikten hun eigen patronen en vanwege hetbesloten karakter van de kleinere vissersgemeenschappen hoorden de truien ook echt bij een bepaalde plaats. Je kon aan de trui al vaak zien wie de visser was: een typische Urker of juist één uit Katwijk.

Stella Ruhe verzamelde vele motieven, werkte de patronen opnieuw uit en liet truien in moderne garens breien. In dit boek vind je van alle truien historische en nieuwe foto’s, schets- en teltekeningen. Zo kun je een trui breien met de motieven van je favoriete vissersplaats.

De truien zijn niet los te zien van hun historische context. Daarom staat dit boek ook vol verhalen en wetenswaardigheden over het dagelijks leven van de vissers waarbij de sterke verhalen natuurlijk niet ontbreken. De combinatie van historie en eigentijdse patronen maakt Visserstruien een uniek boek waaraan breisters (en breiers), maar ook cultuur- en erfgoedliefhebbers urenlang kijk-, lees- en breiplezier kunnen beleven.
Kijk ook op  www.visserstruien.nl. 

NB: Deze truien zijn ook heel mooi om te breien van IJslandse wol!